Recepten & Bereidingen

Boeuf Bourguignon Een echte Franse klassieker

Boeuf Bourguignon – We zijn in mijn gezin allemaal gek op stoofvlees. Dat kan rund, kalf of schaap zijn, en op verschillende manieren worden klaargemaakt. De variatie mogelijkheden zijn dus enorm. Heel soms op zijn Hollands in de vorm van “draadjesvlees”, vaker Oosters of Midden-Oosters, dus Rendang, Satéstoof of iets als lamsstoof met shoarmakruiden. En regelmatig op zijn Frans…oftewel Boeuf Bourguignon. Een echte Franse klassieker!

Ik gebruikte riblappen. Sukadelappen kan ook. Neem geen heel mager vlees, een beetje vet doet wonderen voor de smaak. Laat je eventueel door je slager adviseren. Het stoven van het vlees kost best wat tijd, een uurtje of drie ben je zeker wel kwijt, nog langer mag ook. Maar daarna heb je dan ook een heerlijke stoofschotel van superzacht vlees. Zeker de moeite waard dus!

Dit recept is voor een normaal formaat braadpan vol. Als dit voor jou te veel is…je kunt het prima invriezen. De volgende keer dat je stoofvlees wilt eten ben je supersnel klaar. Alleen ontdooien en opwarmen!

Wij eten Boeuf Bourguignon meestal met aardappelpuree en sperziebonen. Maar het is ook heel lekker met gestoofde rode kool. Of gewoon met frietjes en een groene salade.

Voor een grote pan vol:

  • 1250 gram runderstoofvlees, in blokjes
  • 250 gram gerookte spekblokjes
  • 2 uien, gesnipperd
  • 1 winterpeen, in blokjes
  • 4 teentjes knoflook, gehakt
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 3 takjes verse tijm
  • 1 takjes rozemarijn
  • 3 laurierblaadjes
  • 250 ml rode wijn
  • 2 runderbouillon blokjes
  • 200 gram champignons, niet te dunne plakjes
  • 3 el zilveruitjes uit een potje
  • 3 el peterselie, gehakt
  • olijfolie om in te bakken

Zo maak je Boeuf Bourguignon:

Bak het rundvlees rondom bruin aan, eventueel in gedeelten als je pan niet groot genoeg is.

Voeg dan het spek toe en bak een paar minuten mee.

Doe dan de gesnipperde ui, knoflook en winterpeen erbij en bak ook even mee.

Vervolgens ook de tomatenpuree nog een paar minuten laten mee bakken.

Schenk dan de wijn in de pan, voeg de tijm, rozemarijn en de laurierblaadjes en de bouillonblokjes toe. Het vlees moet nu net onder staan. Voeg indien nodig wat water toe. Laat dit alles minstens 2,5, maar nog liever langer op een heel zacht vuurtje stoven. Gebruik eventueel een sudderplaatje.

Roer af en toe in de pan. Mocht het vocht te snel verdampen, voeg dan een scheutje heet water toe.

Voeg na 2,5 uur stoven de champignons en de zilveruitjes toe.

Roer voor het serveren de peterselie door de saus.

Je kunt Boeuf Bourguignon een dag van te voren klaarmaken indien gewenst.

boeuf bourguignon
stoofvlees

Biefstuk met roquefort-saus

Porties: 4 personen

Bereidingstijd: 15 minuten

Ingrediënten

  • 4 biefstukken
  • 2 x 25 gram boter
  • 1 eetlepel olie
  • 25 gram bloem
  • 250 ml melk
  • zout
  • peper
  • 50 ml slagroom
  • 150 gram Roquefort

Bereidingswijze

Haal de biefstuk uit de koelkast en leg deze op een schone snijplank om even op temperatuur te komen.

Smelt de boter voor de saus in een steelpannetje en roer er de bloem doorheen. Roer net zo lang tot de bloem gaar is, dit zie je doordat er een laagje op de bodem van je pan komt. Voeg er nu in 3 gedeeltes je vocht aan toe. Roer steeds totdat je saus weer egaal is voordat je de volgende portie melk toevoegt. Voeg ⅔ van je kaas aan de saus toe en roer dit er krachtig doorheen.

Verhit 25 gram boter in een koekenpan en voeg er een eetlepel olie aan toe. Bestrooi je vlees met peper en zout . Bak beide kanten 1 minuut en draai het vuur dan lager en laat de biefstuk nog een minuut of 3 op laag vuur garen voor een medium biefstuk. Leg de biefstukken op een bord en laat deze even rusten.

Kook de saus nog even goed door en breng de roquefort saus op smaak met royaal peper en een klein beetje zout. Leg de biefstukken op de borden en schep een beetje roquefortsaus half over het vlees en verkruimel er wat stukjes kaas overheen.

roquefort
biefstuk

Recepten & Bereidingen

Boeuf Bourguignon Een echte Franse klassieker

Boeuf Bourguignon – We zijn in mijn gezin allemaal gek op stoofvlees. Dat kan rund, kalf of schaap zijn, en op verschillende manieren worden klaargemaakt. De variatie mogelijkheden zijn dus enorm. Heel soms op zijn Hollands in de vorm van “draadjesvlees”, vaker Oosters of Midden-Oosters, dus Rendang, Satéstoof of iets als lamsstoof met shoarmakruiden. En regelmatig op zijn Frans…oftewel Boeuf Bourguignon. Een echte Franse klassieker!

Ik gebruikte riblappen. Sukadelappen kan ook. Neem geen heel mager vlees, een beetje vet doet wonderen voor de smaak. Laat je eventueel door je slager adviseren. Het stoven van het vlees kost best wat tijd, een uurtje of drie ben je zeker wel kwijt, nog langer mag ook. Maar daarna heb je dan ook een heerlijke stoofschotel van superzacht vlees. Zeker de moeite waard dus!

Dit recept is voor een normaal formaat braadpan vol. Als dit voor jou te veel is…je kunt het prima invriezen. De volgende keer dat je stoofvlees wilt eten ben je supersnel klaar. Alleen ontdooien en opwarmen!

Wij eten Boeuf Bourguignon meestal met aardappelpuree en sperziebonen. Maar het is ook heel lekker met gestoofde rode kool. Of gewoon met frietjes en een groene salade.

Voor een grote pan vol:

  • 1250 gram runderstoofvlees, in blokjes
  • 250 gram gerookte spekblokjes
  • 2 uien, gesnipperd
  • 1 winterpeen, in blokjes
  • 4 teentjes knoflook, gehakt
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 3 takjes verse tijm
  • 1 takjes rozemarijn
  • 3 laurierblaadjes
  • 250 ml rode wijn
  • 2 runderbouillon blokjes
  • 200 gram champignons, niet te dunne plakjes
  • 3 el zilveruitjes uit een potje
  • 3 el peterselie, gehakt
  • olijfolie om in te bakken

Zo maak je Boeuf Bourguignon:

Bak het rundvlees rondom bruin aan, eventueel in gedeelten als je pan niet groot genoeg is.

Voeg dan het spek toe en bak een paar minuten mee.

Doe dan de gesnipperde ui, knoflook en winterpeen erbij en bak ook even mee.

Vervolgens ook de tomatenpuree nog een paar minuten laten mee bakken.

Schenk dan de wijn in de pan, voeg de tijm, rozemarijn en de laurierblaadjes en de bouillonblokjes toe. Het vlees moet nu net onder staan. Voeg indien nodig wat water toe. Laat dit alles minstens 2,5, maar nog liever langer op een heel zacht vuurtje stoven. Gebruik eventueel een sudderplaatje.

Roer af en toe in de pan. Mocht het vocht te snel verdampen, voeg dan een scheutje heet water toe.

Voeg na 2,5 uur stoven de champignons en de zilveruitjes toe.

Roer voor het serveren de peterselie door de saus.

Je kunt Boeuf Bourguignon een dag van te voren klaarmaken indien gewenst.

boeuf bourguignon
stoofvlees

Biefstuk met roquefort-saus

Porties: 4 personen

Bereidingstijd: 15 minuten

Ingrediënten

  • 4 biefstukken
  • 2 x 25 gram boter
  • 1 eetlepel olie
  • 25 gram bloem
  • 250 ml melk
  • zout
  • peper
  • 50 ml slagroom
  • 150 gram Roquefort

Bereidingswijze

Haal de biefstuk uit de koelkast en leg deze op een schone snijplank om even op temperatuur te komen.

Smelt de boter voor de saus in een steelpannetje en roer er de bloem doorheen. Roer net zo lang tot de bloem gaar is, dit zie je doordat er een laagje op de bodem van je pan komt. Voeg er nu in 3 gedeeltes je vocht aan toe. Roer steeds totdat je saus weer egaal is voordat je de volgende portie melk toevoegt. Voeg ⅔ van je kaas aan de saus toe en roer dit er krachtig doorheen.

Verhit 25 gram boter in een koekenpan en voeg er een eetlepel olie aan toe. Bestrooi je vlees met peper en zout . Bak beide kanten 1 minuut en draai het vuur dan lager en laat de biefstuk nog een minuut of 3 op laag vuur garen voor een medium biefstuk. Leg de biefstukken op een bord en laat deze even rusten.

Kook de saus nog even goed door en breng de roquefort saus op smaak met royaal peper en een klein beetje zout. Leg de biefstukken op de borden en schep een beetje roquefortsaus half over het vlees en verkruimel er wat stukjes kaas overheen.

roquefort
biefstuk