Buitenvarkens

Wat doen wij?

Wij houden een aantal buitenvarkens van het  ras Husumer, Berkshire een een kruising tussen Duroc varken en Bonte benthemer. Zij kunnen altijd naar buiten en eten zoveel mogelijk van het seizoen. Dat betekend gras, kruiden, eikels, appels, peren e.d. Van deze varkens verkopen wij vlees en biggen! Ons motto eet beperkt vlees, zorg dat wat je eet een goede kwaliteit heeft waar je van kunt genieten en dat op een verantwoorde manier, lokaal is geproduceerd.

20200702_110600 biggen
20200423_194416 kastanje
20200701_195506 berk

Waarom doen wij dit?

Deze varkensrassen kunnen goed het hele jaar door buiten zijn.

Zij helpen ons bij het omwoelen van stukken grond bijvoorbeeld voordat er mais wordt gezaaid en stroken gras en onkruid rondom onze melkveebedrijf.

Wij helpen mee deze zeldzamere rassen in stand te houden

Het vlees staat bekend om zijn malsheid en marmering in het vlees.

Je weet wat je eet , waar je vlees vandaan komt en hoe het leven van het varken dat je eet er uit heeft gezien.

Varkensvlees kopen van deze varkens? Kijk bij onze boerderijproducten!

 

20200526_123006 boom

Berkshire

Berkshire varkens is een eveneens een zeldzaam ras. Het is het oudste Engelse varkensras, van origine gefokt in de regio Faringdon en Wantage van het graafschap Berkshire, nu Oxfordshire geheten.

Het varken is zwart en heeft witte poten en een witte vlek op de neus. Het is een fors varken – een zeug weegt gemiddeld driehonderd, een beer vierhonderd kilo - met rechtopstaande, iets naar voren buigende oren, een rechte buik en een rechte rug. Berkshires hebben een matige vruchtbaarheid: een worp van vier tot zes biggen is normaal, maar een worp van acht tot tien biggen kan ook voorkomen. De Berkshire leent zich goed voor het buitenleven: het varken wordt niet gauw ziek en scharrelt graag z’n eigen voedsel bij elkaar. Het ras staat bekend als vriendelijk en nieuwsgierig.

Dankzij een fraaie marmering is het vlees mooi vol en zuiver van smaak, sappig en mals, en daardoor erg in trek bij topkoks.

Husumer

Husumer varkens zijn roodbont gekleurd met een witte streep in het midden. De Husumer is een zeldzaam varkensras.  Het zijn grote, robuuste varkens. Zeugen kunnen 250 tot 300 kilo worden en beren kunnen zelfs 350 kilo wegen.

Het varken is waarschijnlijk ontstaan uit kruisingen tussen roodbonte rassen zoals de Holsteiner en het Tamworth varken. Het Husumer varken wordt ook wel het Roodbonte Protest varken genoemd. Eind negentiende eeuw was het voor de in Duitsland wonende Deense minderheid verboden om de Deense vlag te hijsen. Het Husumer varken werd onder deze minderheid een populair ras vanwege de gelijkenis met de Deense vlag, rood met een witte streep in het midden.

 

Bonte Bentheimer

Het Bentheimer varken komt uit de omgeving van Bentheim in Duitsland.  Het is een middel-groot landvarken, dat doorgroeit tot een gewicht tussen de 180 en 250 kg. Hij heeft onregelmatige patroon van zwarte vlekken op een witte of licht grijze ondergrond en de grote loboren. De Bonte Bentheimer is een vriendelijk varken, hij gedijt goed in sobere en extensieve omstandigheden. Een langzame groei en structuurrijk voedsel zorgen voor licht gemarmerd vlees van hoge kwaliteit.

 

Duroc

De Duroc is eigenlijk van alles wat: een beetje Chinees, een beetje Europees en een beetje Noordamerikaans. Ze zijn vrij breed gebouwd, gespierd, hebben een gemiddelde lengte en niet al te grote oren. De vacht beschermt de Duroc tegen koude en natte winters. Opvallend is de roodbruine kleur. Ze komen ook in lichtere en nog veel donkerder tinten voor. Een zeug is gemiddeld 82 centimeter hoog en weegt 320 kilo. Het varken is vanwege z’n rustige en gemoedelijke karakter en z’n hoge weerstand tegen ziekten zeer geschikt als buitenvarkens.

weidekost

Nieuwsbrief

>

Contact

Adres:

Holthe 38a Beilen

Telefoon

06-23393774

Email:

info@weidekost.nl