Koeien

Wat doen wij?

Wij melken ca 90 koeien in Holthe.

Ons doel is de koeien zoveel mogelijk te weiden, het liefst zo'n 200 dagen per jaar ten minste 8 uur per dag . We geven onze melkkoeien meermaals per dag een nieuwe strook gras.  Op deze manier halen ze zelf veel van hun eigen kost binnen! We maken o.a. gebruik van kruidenrijke mengsels met meer dan 20 verschillende soorten klavers , grassen en kruiden. Kunstmest gebruiken we in beperkte mate en ongewenst kruid zoals jacobskruiskruid en distels verwijderen we handmatig.

20200702_141705 koeien aangepast contrast-1 smaller
kruidenmetons

Waarom doen wij dit?

De weide

Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan. Koeien zijn de beste grasmaaiers. De lekkerste volle melk komt van vers gras. Er wordt energie bespaard door de koeien zelf het werk te laten doen in plaats van inkuilen met machines. Dus 1 plus 1 is drie.

Er wordt minder over het weiland gereden waardoor je de bodem gezonder houdt.

Door beweiden houd je urine en mest apart dat zorgt voor minder ammoniak, stikstof  uitstoot.

De kruidenrijke mengsels bestaan uit een gevarieerd aanbod van diverse grassoorten, meerdere variëteiten klaver en kruiden waaronder diepwortelende soorten. Dit komt ten goede aan de bodemkwaliteit en biodiversiteit. De bodem wordt beter belucht en is beter in staat vocht vast te houden, in tijden van droogte en op zandgrond kunnen wij dat goed gebruiken.

Wat zit er zoal in de mengels: Ongeveer de helft grassen: Engels Raaigras, Veldbeemd, Timothee, Beemdlangbloem, Kropaar, Rietzwenk
een kwart Klavers; Witte Cultuurklaver, Witte Weideklaver, Rode Klaver, Gele Honingklaver, Basterdklaver, Wondklaver, Luzerne
een kwart Kruiden: Kleine Pimpernel, Cichorei, Peterselie, Karwij, Smalle Weegbree, Duizendblad, Esparcette

Door het gebruik van bestrijdingsmiddelen te beperken dragen wij bij aan een gezonde bodem en waterkwaliteit!

De koeien

Onze koeien zijn van het ras Holstein  gemengd met Brown Swiss en sinds kort ook MRIJ. Op deze manier hebben we een gezonde, sterke, duurzame koe met weinig gezondheidsproblemen.

 

pagina koeien klara groter

Mais

Naast gras voeren wij onze koeien ook mais. Waarom doen wij dat:

Een koe heeft simpel gezegd twee zaken nodig: eiwit en energie. Tussen deze twee moet een balans zijn om de koe gezond te houden en melk te laten geven. Eiwit komt vooral uit het gras. De zetmeel uit de maiskorrel zorgt voor het energie deel.

Als de koe ook mais eet wordt het eiwit uit het gras beter benut en omgezet in eiwitten in melk .

Zeker in de herfstperiode is er in gras relatief veel eiwit en weinig suiker doordat de zon minder schijnt. Bij een slechte balans tussen eiwit en energie verdwijnt er veel eiwit via de mest, dat is zonde en geeft extra ammoniak uitstoot.

weidekost

Nieuwsbrief

>

Contact

Adres:

Holthe 38a Beilen

Telefoon

06-23393774

Email:

info@weidekost.nl