Nieuwsbrief zomer 2021

stempel

We zijn alweer halverwege de zomer. Waar we vorige jaren de regen wel uit de lucht konden kijken, is het dit jaar soms een kunst om tussen de buien door gras in te kuilen. Het is dan ook niet helemaal gelukt, op de avond voor het inkuilen van de eerste snee gras kwam er in no time 50 mm naar beneden. Tja het hoort erbij en is ook de charme van het boeren.

Stro!

Stro halen een echt zomerse klus. We gebruiken het stro voor in de kalver- , paard en varkens hokken. Wat het zo mooi maakt is dat je, in plaats van ieder op eigen erf,  samen met buren en opgetrommelde familieleden op het land de karren vol laadt.  Een gezellige bezigheid.

stro halen
Stal Schoonmaken!
Nog zo'n typische bezigheid in de zomer , is het schoonspuiten van de stal. Het jongvee is naar buiten dat biedt de gelegenheid om alles schoon te maken. Prettig om weer schoon te beginnen en goed tegen bacteriën e.d. om een tijd lang de stal schoon en leeg te laten.
stal schoon martijn
schone stal
Jacobskruiskruid
We hebben karren vol Jakobskruiskruid uit ons land getrokken. Gelukkig met hulp van familie, het is anders haast niet te doen. Het kruid is giftig voor koeien. Vers eten ze het niet maar als het wordt ingekuild herkennen ze het niet en hoopt het gif op in de lever en gaan ze er bij een te grote hoeveelheid dood aan. We zitten langs de A28 waar de bermen vol staan met deze gele bloemen... Het lijkt misschien leuk maar andere bloemen voor in de berm zijn een betere keus om biodiversiteit te vergroten.
jkk def

BBQ vlees en varkensvlees bestellen

Het lijkt nog wel mooi BBQ weer te worden! Speciaal voor op de BBQ hebben we een aantal grote stukken rundvlees voor de liefhebber. Hiernaast hebben we gebruikelijke vleessoorten voor op de BBQ zoals b.v.  runder- en varkens saucijzen, hamburgers, speklapjes, biefstuk, entrecote, ribeye.

Op 23 augustus wordt er weer een Husumer varken geslacht. Heb je speciale wensen of wil je zeker zijn van een bepaald soort vlees, geef het dan snel door dan houden we er rekening mee en reserveren we het voor je! Zoals op de foto hieronder te zien loopt hij in een stuk  kruidenrijk grasland waar hij een heerlijk leventje heeft gehad in het gebied genaamd 'het Paradijs'.

varken foto kruiden
grote vleesstukken gr

Nieuwsbrief voorjaar 2021

stempel

Voorjaar op de Boerderij! De zwaluwen zijn al een aantal weken terug vanuit het zuiden. Helaas is een van de nesten ingepikt door twee mussen. De nestkastjes zijn bezet door koolmezen, mussen en pimpelmezen. Ook de roodborst heeft een nest op ons erf maar waar dat hebben we nog niet ontdekt. Kauwen hebben al heel wat takken meegesleept boven in de stal. Tot twee keer toe is het hele nest naar beneden gevallen maar ze blijven volhouden. De torenvalkjes zijn gesignaleerd, afwachten of ze weer in een van onze twee nestkasten gaan broeden.

Kraamvisite

zeug met biggen gekropt kl
job big

Onze Husumer zeug heeft op 25 april biggetjes gekregen! Dit precies na een dracht van 3 maanden, 3 weken en 3 dagen. Wil je ze graag bewonderen en ook even knuffelen ? Dat kan! Op vrijdag 7 mei staan de beschuit met muisjes klaar.

Koeiendans

koeiendans kl

De koeien zijn op 27 april weer voor het eerst naar buiten gegaan. Het liefst zouden we dat wat eerder hebben gedaan maar door het koude, droge weer groeide het gras helaas niet erg snel. Op zonnige  Koningsdag was het dan eindelijk zover. Blijft leuk die dansende dames. Op naar ons doel: 200 weidedagen in 2021!

Voorjaarswerkzaamheden

afrasteren met trekker kl

Afrastering controleren, kapotte paaltjes vervangen, dat blijken er best veel te zijn. Gratis fitness noemen wij het. Best een gezellige bezigheid samen met een nichtje die in de vakantie graag mee helpt. Terwijl we bezig zijn zien we een haas wegrennen uit het gras,  zwaluwen, kwikstaarten een eend in de sloot, heerlijk genieten dat voorjaar!

Verder wordt er in het voorjaar gemest en gezaaid. We hebben de zaden voor een Bloemrijke akkerrand net binnen  en zullen dit binnenkort weer zaaien langs onze kruidenrijk grasland aan de Paradijsweg.

zaden 2x

Varken naar de slager

Op 25 mei wordt er een husumer zeugje geslacht. Vanaf ongeveer 28 mei is daarvan vlees beschikbaar.  Heb je interesse en wil je zeker zijn dat gewenste  vlees  beschikbaar is? Geef dan je bestelling door zodat het gereserveerd kan worden. Op dit moment is er verder nog rundvlees en varkensvlees van zeugje kruising bontebentheimer/duroc.

blozie x

Aanmelden Nieuwsbrief

>

nieuwsbrief februari 2021

stempel

Een eerste nieuwsbrief van Weidekost. De bedoeling is om af en toe nieuws te delen en te vertellen over wat er gaande is op de boerderij. Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je ooit via de mail contact met ons hebt gehad. Stel  je het niet op prijs om de nieuwsbrief te ontvangen: er staat onderaan een linkje om je af te melden!

Buitenvarkens naar binnen

20210215_190610 bb

Ondanks hun speklaag hebben we de Buitenvarkens een poosje naar binnen gehaald. Wroeten gaat niet met de vorst in de grond en met die wind en kou is het binnen in het stro wel zo lekker toefen. Nu de vorst weer uit de grond is gaan ze weer naar buiten om het land om te woelen voordat er in april weer mais ingezaaid wordt. Als je een kijkje wilt nemen, ze zijn vanaf dit weekend te vinden aan de Paradijsweg in Hooghalen.

Er wordt weer geslacht!

P1050874
Op 22 februari wordt er een koe geslacht. Deze keer een pink van 2 jaar en 3 maanden. De reden dat ze weg gaat is dat ze na meerder pogingen niet drachtig wordt en dus ook geen melk gaat geven... Ze draagt de naam Imca-Marina. Meer over koeiennamen lees je verderop in de nieuwsbrief.

Ook gaat er komende week opnieuw een buitenvarken naar de slager. Dit keer een kruising tussen  Bonte- Bentheimer en een Duroc varken. Mooi smaakvol vlees van een varken die een fijn buitenleven heeft gehad.Vlees kan worden besteld per pakket en ook gewoon per gewenst product.

Vlees halen zonder te bestellen!

20210125_152401

Vanaf maart kun je iedere vrijdag tussen 15:00 en 18:00 ook zonder bestellen langskomen voor vlees en melk (check wel even de melkhaal kalender op de site omdat de tank soms op vrijdag wordt geleegd).  Alleen even rondkijken op de  boerderij kan dan natuurlijk ook!

Screenshot_20210217-151714

Koeienamen

P1050930

Melkkoeien hebben allemaal een naam. De meest voorkomende koeiennaam in Nederland is Anna. Vaak wordt er vast gehouden aan een naam en wordt er bij een nieuw vaarskalf een volgnummer aangegeven, dus Anna 2, Anna 3, Anna 4 etc.  De koe die nu wordt geslacht heet dus, Ímca-Marina nummer 29. We hebben eens even terug gezocht  waar dat vandaan komt. Wel nu, een verre voorouder van haar is gefokt door een Groningse boer in de jaren 70. In die tijd was Imca Marina, die eveneens uit Groningen komt, populair. Zij heeft dus de bedenkelijke eer gekregen dat er een koe naar haar vernoemd is. Het vernoemen van populaire zangeressen gebeurd ook nu nog of naar bijvoorbeeld een uiterlijk kenmerk zoals zwarthak of Sneeuwwitje.